Utsira er en øy og en kommune i Rogaland. Den ligger ute i Nordsjøen, utenfor Karmøy, 18 km vest for Haugesund. Kommunen er Norges minste målt i folketall, og nest minste i areal (etter Kvitsøy).Skjoldblad er kommuneblomst, og gulbrynsanger er kommunefugl. Utsira ble egen kommune i 1924, tidligere lå den under den tidligere kommunen Torvastad.

Utsira Vindpark

Utsira vindpark er et vindkraftverk på Utsira, 18 km vest for Haugesund, etablert i 2004 av Norsk Hydro (i dag en del av Statoil) og Enercon. Kraftverket består av to vindturbiner på 600 kW hver, siden september 2011 eid av Solvind.

Anlegget ble etablert som et vindkraftverk med hydrogenlagring, for å demonstrere hvordan isolerte samfunn kunne bli selvforsynte med fornybar energi.[1] I perioder med god vind, kunne overskuddskraft fra vindturbinene brukes til å produsere hydrogen fra vann gjennom elektrolyse, som kunne lagres i trykktanker. Når vindturbinene ikke kunne produsere strøm på grunn av for lite eller for mye vind, kunne strøm istedet produseres fra forbrenning av lagret hydrogen. I 2010 ble hydrogenprosjektet avviklet, men vindturbinene ble stående, og i september 2011 ble de overtatt av Solvind.[1]

Vindturbinene er to E-40 fra den tyske produsenten Enercon GmbH med 0,6 MW, 46 m navhøyde og 44 m rotor. De ble bragt til Utsira med Statkrafts spesialskip M/S Elektron.

Kilde og mer informasjon

Kart og Veibeskrivelse

Slik kommer du deg til Utsira (fra Haugesund sentrum)

kart utsira

Linker

Utsira (Utsira kommune)
Turistinformasjon om Utsira (visit Utsira)
Utsira (wikipedia)

Bilder fra Utsira

Utsira, Norway

Turværet til Utsira