Home » Tur og gøy » Turer » Besseggen (Jotunheimen)

Besseggen (Jotunheimen)

(Tur gjennomført 5.8.2017 og en gang for 15-20 år siden)

Besseggen er en fjellrygg i Vågå kommune øst i Jotunheimen. Turen over Besseggen gås av nærmere 50 000 mennesker hvert år og er en av de mest populære fjellturene i Norge.

Hvordan komme seg til Besseggen fra Haugesund
Hvordan komme seg til Besseggen fra Haugesund

Fjorårets tur gikk til Gaustatoppen, i år stod Besseggen for tur. Værutsiktene var ikke best i dagene før avreise, men utsikter til lyn, torden, overskyet og regn hindret oss ikke i å dra. Yr.no og Storm.no hadde ikke akkurat høy score denne sommeren. Optimistiske (iallefall noen av oss) kjørte vi fra Haugesund via Hardangervidda og Golsfjellet mot Gjendesheim. Vel fremme lå skydekket lavt over Gjendesheim, men under middagen lysnet det opp. Til og med hos Yr.no.

Gjendesheim har mange soveplasser, men selv om værutsiktene var dårlige var det meste opptatt. Vi fikk soveplass i et «sykehustelt» på parkeringsplassen. Dette kunne vært en flott opplevelse hadde det ikke vært for at en gjeng overnattingsgjester gav blaffen i alt som het folkeskikk og holdt det gående til 0030 for så å starte igjen 0545. Da sprakk det for undertegnede og etter det ble det stilt. Med begrenset søvn gikk vi likevel optimistiske til frokosten. Skyene lå over eggen, men tidligere turer over Romdsdalseggen har lært meg at tåke og skyer har en tendens til å forsvinne når man nærmer seg målet. Det skjedde delvis på denne turen også.

Besseggen
Besseggen

Den vanligste ruten over Besseggen starter på Gjendesheim med båt (husk å bestille) til Memurubu, for så å gå tilbake over Besseggen. Siden vi skulle overnatte på Memurubu var det naturlig å gå motsatt vei. En vei jeg personlig synes er mye finere. Er du derimot redd for det bratte og luftige partiet over selve eggen kan det være bedre å gå med ansiktet mot fjellet i det du klatrer opp Besseggen.

Høyeste punkt på turen når ved Veslfjellet (1743 moh.) og når du går fra Gjendesheim tar du mesteparten av høydemeterne på turen de første 4-5 kilometerne. Etter det er det «nesten» bare nedover. Selve Besseggen har et kort parti som er bratt og luftig, videre over Bandet (1604 moh.) før turen ender på Memurubu etter en laaang, men kjærkommen nedoverbakke.

Tåke, men godt merket
Tåke, men godt merket

Vår tur ble en kombinasjon av tykk tåke, regn og solgløtt. En påminnelse om at været skifter fort i fjellet og man må være forberedt på det meste.

En fantastisk flott fjelltur, men jeg holder fremdeles en knapp på Romdsdalseggen som mer spektakulær. Bildene får tale for seg selv både for den ene og den andre turen.

Memurubu har en lang historie tilbake til 1880. Dagens Memurubu er en moderne privatdrevet fjellhytte med 150 sengeplasser fordelt på mange rom varianter.

Fakta

  • M.o.h.: ca 1745 (start 1000 m.o.h)
  • Stigning: ca 1100m
  • Terreng: Krevende
  • Sesong: Juni-September
  • Passer for: Voksne og Ungdom
  • Tid: ca 8 timer (beregn mer tid med barn)
  • Distanse: 13 km
  • GPS: UTM(32) 6934476 – 439604
  • Kart:
 

Linker

 

Flere bilder fra turen

Været for Besseggen de neste 3 dager