Home » Tur og gøy » Turer » Hodnafjellet (Tysvær)

Hodnafjellet (Tysvær)

posted in: Nærtur, Turer, Tysvær

(Tur gjennomført 10.7.13 og 4.8.16)

Fra Hodnafjellets beskjedne 325moh har du utsikt til Bokn og Karmøy i sør, Utsira,Haugesund i Vest, Bømlo i Nord og Skjold og Vindafjord i øst. Kanskje Hodnafjellet kan anses som Haugalandets Gaustatopp?

Har du lyst på en rask topptur som både får opp pulsen og gir deg en fantastisk utsikt, er Hodnafjellet i Vindafjord en sterk kandidat. Hodnafjellet er godt synlig i terrenget enten du kommer på E39 fra Sveio eller når du har passert Grinde fra Haugesund siden. Det finnes også et Hodnafjell på Rennesøy – øyas høyeste punkt.

Denne turen tar starter fra Hodnafjellets vestside en knapp kilometer mot Sveio fra krysset i Våg. Det er mulig å parkere ved Bedehuset i Tveit ca 100 meter fra starten på løypen.

Fakta

  • M.o.h.: 325 (start ca 75 moh)
  • Stigning: ca 250m
  • Terreng: gress, myr, stein
  • Sesong: hele året
  • Passer for: alle
  • Tid: ca 30-60 min opp
  • Distanse: ca 3,5 km t/r
  • GPS: UTM(32) 300928.718 – 6597096.133
  • Gradering: Middels 

Første del av turen går på tydelig sti/kjerrevei i det grønne beiteområdet. Her møter du mange hyggelige sauer som legger igjen spor etter seg alle veier. Ett par hundre meter lenger oppe deler veien seg. Vi har tatt til høyre begge gangene siden skiltet viser til høyre, men om du ønsker kan du følge veien helt opp og ta til høyre over ett par gjerdeklyvere for så å møte stien lenger oppe.

Stien kan være litt uklar når beiteområdet slutter, men du ser konturen av stien som på høyre side etter det lille myrområdet som kommer etter gjerdeklyven. Stien videre er som oftest våt så det svarer seg å ha godt og gjerne vanntett fottøy om du ikke ønsker å bli våt og kald.

Før du når barfjellet har flott utsikt nord mot Ålfjorden og vestover mot Sletta, men når du kommer opp på første toppen ser du langt sør og vestover. Derfra ser du også den store varden som står på toppen noen hundre meter lenger fremme.

Linker

Når du først er på Hodnafjellet kan du få med deg Preikestolen også (så kan du si du har vært der også). Preikestolen er den flate knausen vest for varden. Derfra ser du ned til Våg og Europaveien nedenfor. Husk også å skrive deg inn i den fantastiske «gjesteboken» som ligger på toppen.

Turen ned igjen kan gjøres i samme rute eller ned mot Ersland på østsiden av toppen. Ersland er et annet alternativ til å nå toppen. Ersland har også et bedehus hvor du kan parkere

Flere bilder fra turen

Været ved Hodnafjellet de neste 3 dager