Home » Tur og gøy » Dagstur » Ålmannvegen

Ålmannvegen

posted in: Dagstur, Fjelltur

(tur gjennomført 3.9.2022)

I alle år jeg har kjørt over fjellet mellom Haugesund og Oslo, har jeg sett skiltet med Ålmannvegen ved Haukeliseter Fjellstue. Ikke ante jeg at det er en gammel pilgrimsled og ikke ante jeg at den er på ca 17km, før jeg skulle planlegge en fottur med gutta fra jobbhytta på Vågslid høsten 2022.

Vågslid ligger helt på vestgrensen av Hardangervidda (Europas største fjellplatå), og er et flott utgangspunkt for mange turer i fjellet sommer som vinter. Personlig foretrekker jeg høsten, og med tilgang til hytte gir det flotte mulighetere for helgeturer. Denne gang stod altså Ålmannvegen fra Vågslid til Haukeliseter for tur.

Turen starter ved skitrekket på Vågslid, og de første 1,5km går bratt oppover til kom til et stikryss med skilt til Ålmannvegen. Derfra følges godt oppmerket sti hele veien til Haukeliseter. Selv om man føler man går i flatt og lettgått terreng, viser høydeprofilen at det er jevn stigning fra 2,5km til toppunktet (1164moh) like før nedturen mot Haukeliseter fjellstue. Etter en velfortjent hvil, mat og drikke, er det bare å sale opp og gå samme tur tilbake. Vanligvis liker jeg å gå rundturer, men med landskapet man hadde i ryggen foran seg, oppleves returen som en helt egen tur.

Høydeprofil
Høydeprofil

Fakta – Vågslid-Haukeliseter-Vågslid

  • M.o.h.: 883-1164
  • Stigning: 847 (i følge GPS)
  • Terreng: Lettgått med gode stier
  • Sesong: sommer/høst (skiløyper ved snø)
  • Passer for: Unge som voksne
  • Tid: ca 6t (ca 4km/t)
  • Distanse: ca 24,5 km t/r

Stiene er godt oppmerkede og landskapet er fantastisk. Første del av turen gikk i strålende vært, mens vi fikk noen gode skybrudd på slutten av tilbaketuren. Skriver ikke så mye mer om turen, men lar bildene nedenfor tale for seg selv.

Nyttige Linker