Home » Tur og gøy » Topptur » Skogshorn (Hemsedal)

Skogshorn (Hemsedal)

posted in: Topptur, Turer

(Tur gjennomført 30.6.2008)

Skogshorn (eller Skogshødn som den kalles lokalt) la jeg først merke til etter en sykkeltur rundt Tisleifjorden på Golsfjellet. Fjellet utmerket seg med sitt særpreg og sin klare kontur i landskapet. Her måtte en få tatt seg en tur så snart sjansen bød seg.

Som sagt så gjort. Skogshorn ble første tur av de 20 turene som står beskrevet i Topp-20 guiden til Hemsedal Turistforening

Skogshorn, er grensefjellet mellom Hemsedal og Valdres.Toppen ligger i Hemsedal kommune, men en del av fjellet ligger også i kommunene Vang og Vestre Slidre. Den frittliggende fjelloppen avgrenser Hemsedalsfjella mot sør, og er lett synlig fra stor avstand.

Skogshorn når du kommer kjørende fra Gol
Skogshorn når du kommer kjørende fra Gol

Dersom du kommer fra Hemsedal tar du av til venstre mot Lykkja og Rorbru når du kommer til Ulsåk. Skilt med Skogshødn på venstre side når du kommer til Lykkja.

Bilen kan du parkere på godt merket parkeringsplass og du finner de opplysningene du trenger på informasjonstavlen på stedet. Fra parkeringen går man først noen hundre meter på en hyttevei og deretter på sti langs elva Hynda.

Det er to alternative veier videre. Den ene langs hovedstien som fortsetter langs elva, mens alternativet går direkte mot øst til nordøstryggen.

Første gang kan det lønne seg å gå hovedstien. I tillegg kan det være en fordel å følge bekken for tilgang til drikkevann da  det er liten mulighet for påfyll senere på vei mot toppen.

Første del av turen er det slak stigning til man kommer til ca 1200 moh hvor det blir markant brattere og steinete. En del småstein gjør det tidvis vanskelig å gå. Etter det bratte partiet flater det ut mot toppen. Stigningen på turen er ca 825 meter så du vil kjenne det godt i bena når du setter deg ned med varden og korset som pryder toppunktet. Viktig å få skiftet det svette tøyet med noe tørt. Selv om det er sommervarmt kan det fort bli kaldt i høyden.

Fakta

  • M.o.h.: ca 1728 m.o.h
  • Stigning: ca 825 (ifølge GPS)
  • Terreng: sti i starten, steinete mot toppen
  • Sesong: Juni-Oktober
  • Passer for: Alle som er godt skodd og gode til bens
  • Tid: 4,5 t/r rolig gange
  • Distanse: ca 9 km t/r
  • GPS:  N60°52.885 E8°41.687
  • Kart: Googlemaps
Utsikt mot Gol i sør
Utsikt mot Gol i sør

Når du er på toppen må du ta turen ned mot veggen i sør. Der får du en luftig oversikt ned mot stølene og omgivelsene i sør og mot Golsfjellet. Fin utsikt mot Store-/Veslehorn og Totten og Golsfjellet

Husk å skrive deg inn i gjesteboken og fått klippet i Topp-20 guiden før du går ned igjen.

Været skifter fort i fjellet og på veien ned kom det skyer innover toppen. Da sank temperaturen raskt og det var nødvendig med varmere og vindtette klær.

Linker

Du kan gå samme vei ned, men det er flere mulige nedstigninger. Har man god tid og været tillater det kan man fra toppen fortsette over Skarvanfjell (1735 moh), videre forbi Grunntjødna og opp til Veslebotnskarvet (1778 moh), som er den høyeste toppen i området.  Returen herfra kan man legger ned nordsiden og på sti tilbake til parkeringen. Denne turen tar fort 8 timer mot 3,5 – 4,5 timer opp og ned Skogshorn

På veien hjem kan du ta en tur innom Ulsåkstølen og få deg et deilig måltid rømmegrøt og spekemat.

Flere bilder fra Skogshorn (Google)

(Bildet øverst er tatt fra Storhøvda ett par måneder senere. )

Været på Skogshorn de neste 3 dager