Jomfru Marias Synål

Jomfru Marias synål er navnet på en stor bautastein ved Avaldsnes kirke, Karmøy kommune, Rogaland. Steinen står like utenfor nordveggen av kirkeskipet. Den er i dag 7,2 meter høy, men det er tydelige tegn på at det er slått store stykker av toppen på den.

Navnet skal den antakelig ha etter en runeinnskrift som ble avtegnet av biskop Thomas Wegener i 1639. Det heter i den medfølgende beskrivelsen at runene var svært grunne og utydelige. Hittil har det da også vært umulig å finne dem igjen, tross gjentagne forsøk. Ifølge Wegeners tegning skal innskriften leses som … mikial mariu nistr… . Dette er av professor Magnus Olsen oversatt til moderne norsk som «Mikael, nærmest etter Maria». En hypotese er at noen har mistolket innskriften og trodd at den har hatt noe med å sy (jfr. nest = sting), og dermed har steinen fått navnet sitt.

Steinen er omgitt med påfallende mye lokalt tradisjonsmateriale. Et av dem er at det hviler en gammel forbannelse over den; om at den dagen steinen berører kirkeveggen vil verden forgå. Dette skal, ifølge tradisjonen på stedet, være årsaken til at toppen mangler. Når steinen begynte å lute for nær kirkeveggen, sørget straks noen for å redde verden ved å slå av en bit av steinen. (wikipedia)

Kart og Veibeskrivelse

Slik kommer du deg til Avaldsnes (fra Haugesund sentrum)

Linker

Karmøy (Karmøy kommune)
Turistinformasjon Karmøy (visit Karmøy)
Jomfru Marias synål (wikipedia)

Bilde av Avaldsnes kirke

Olavskirken

Turværet til Avaldsnes