Home » Tur og gøy » Turer » Romsdalseggen (Åndalsnes)

Romsdalseggen (Åndalsnes)

posted in: Fjelltur, Helgetur, Turer

(Tur gjennomført 27.5.14 (gårtur), 3.6.2016 (løpetur) og 8.9.2016 (løpetur))

(Fra tur gjennomført 27.5.14) Bildene nederst oppdatert med siste tur.

Romsdalseggen har lenge vært en av mine drømmeturer. Tanken på å gå  i et landskap med en slik utsikt kommer hver gang jeg er i traktene. 27.5.2014 i sol og nesten vindstille gikk drømmen i oppfyllelse

Romsdalseggen er en fjellrygg (tinderekke) mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Fjellryggen består av flere fjelltopper nederst i Romsdalen. Den er lett tilgjengelig fra Venjesdalen, Isfjorden og Åndalsnes.

Gutta på jobb hadde planlagt turen siden jeg besøkte Nesaksla forrige gang jeg var i Åndalsnes. Turen over Romsdalseggen skulle være på 10.4 km og 7 timer i følge ut.no.  Vi regnet med å bruke kortere tid, men startet likevel rett etter lunsj for å rekke middagen som ble forberedte nede på jobben (Hatteland Solutions).

Romsdalseggen (4)
Gutta på tur

Vi ble kjørt opp til parkeringsplassen ved Venjedalssetra (det går buss i sommersesongen) og etter å ha forsikret seg om at alt var bra forlot sjåføren stedet og igjen stod tre karer som hadde mange flotte timer foran seg.

I bedagelig tempo la vi i vei oppover mot Blånebba (eggens høyeste topp med 1320moh). En bratt sti opp langs bekken førte oss nordvest til et stikryss i ca 840 meters høyde. Der kunne vi velge mellom den lettere familie ruta eller fortsette på normal ruten. Vi gjorde selvfølgelig det siste.

Turen opp til Blånebba måtte vi desverre droppe denne gang. Fra der vi gikk så det ut til å ligge for mye snø på Blånebba.

Fakta

  • M.o.h.: ca 1220 (start 320 m.o.h)
  • Stigning: ca 970
  • Terreng: Krevende
  • Sesong: Juni-September
  • Passer for: Voksne og Ungdom
  • Tid: ca 7 timer (vi brukte 5 timer)
  • Distanse: ca 10 km
  • GPS: UTM(32) 6934476 – 439604
  • Kart:
Romsdalseggen
Løypen vi gikk. Turen startet ved den røde prikken

Etter en bratt oppstigning fikk vi en utsikt som overgår det meste jeg har sett. Hele Romsdalen med Trollveggen , Trolltindan, Romsdalshornet og Venjetindan og fjellene bortenfor lå der i all sin prakt. Med sol og blå himmel var sikten formidabel. Vi kunne ikke fått en bedre dag å gå Romsdalseggen på.

Vi gikk helt langs kanten på eggen mot Romsdalen og fikk med oss både Ravn og Ørn.

Etter et lite stykke gikk eggen bratt ned og over Halsaskaret, før vi fikk en oppstigningen til Mjølvafjellet. Her var det noen parti som var sikret med kjetting. Ved regn kan dette partiet fort bli glatt.

Vi fulgte stien ut til Aakesvarden som står helt på kanten mot Romsdalen. En firkantet koloss som kneiser mot sør. Videre gikk vi på en flott egg som leder ned mot Mjølvaskaret. Her var det en luftig passasje over til Høgnøsa. Vi stoppet og nøt utsikten mer enn vi gikk.

Fra Høgnøsa fulgte vi stien ned en rygg til høyre og så videre ned eggen til steinhytta på Nesaksla som jeg besøkte i slutten av februar.

Linker

Turen ned fra Nesaksla ble en transportetappe. Sherpaene hadde laget enda flere steintrapper siden jeg var der sist. Et imponerende arbeid som har kostet mye krefter og svette.

Gleder meg til neste gang jeg kommer til Åndalsnes.

Flere bilder fra turen