Utsira er en øy og en kommune i Rogaland. Den ligger ute i Nordsjøen, utenfor Karmøy, 18 km vest for Haugesund. Kommunen er Norges minste målt i folketall, og nest minste i areal (etter Kvitsøy).Skjoldblad er kommuneblomst, og gulbrynsanger er kommunefugl. Utsira ble egen kommune i 1924, tidligere lå den under den tidligere kommunen Torvastad.

Utsira fyr

Norges høyest beliggende fyr på 68 m.o.h. Arbeidet med å bygge de to tårnene ble satt i gang i 1843. Tårnene ble oppført av hugget gråstein (trondhjemitt). Innvendig ble de foret med teglstein. Utsira Fyr ble tent den 15. august 1844. I dag er bare ett av fyrene i drift. Fyrene er Norges eneste gjenværende tvillingfyr. Fyret er Norges høyeste beliggende fyr med sine 68 meter ovr havet. Linseverket ble laget i Paris i 1890 og er fortsatt i bruk ved festlige anledninger og kulturarrangement.

Fyret er automatisert, og ble tilslutt avbemannet i desember 2004. Utsira fyr har besørget værobservasjoner for Meteorologisk institutt siden 1867 og er Norges eldste metrologiske stasjon i sammenhengende drift. Fortsatt foregår det viktig værobservasjonener fra Utsira med innmelding 6 ganger daglig til Meterologisk Institutt.

Kart og Veibeskrivelse

Slik kommer du deg til Utsira (fra Haugesund sentrum)

Linker

Utsira (Utsira kommune)
Turistinformasjon om Utsira (visit Utsira)
Utsira (wikipedia)

Bilder fra Utsira

Utsira, Norway

Turværet til Utsira