Leidangsnaustet (Vikinggården på Avaldsnes)

Vikinggarden Avaldsnes er en samling rekonstruerte bygninger på Avaldsnes, nord på Karmøy i Rogaland. Gården ligger på en liten skogkledd øy i Karmsundet, ca. 10 minutters gange fra Avaldsnes kirke og Nordvegen Historiesenter. I sjøkanten mot sør på øya finner du et skipsnaust som er en rekonstruksjon av et naust funnet på Rennesøy i Rogaland. Det er ca 32 m langt og 15 m bredt på det videste og 7.5 m høyt på det høyeste. Dette kan i si tid ha være et leidangsnaust.

Et leidangsnaust skulle romme et stort  krigsskip som flere gårdsbruk måtte gå sammen om å eie, utstyre og skaffe mannskap til.

I ufredstider sendte kongen ut budstikke om å samle leidangen, og da hadde mannskapet på de ulike leidangsskipene plikt til å stilla på kortest mulig tid.

Det heter seg at når de store krigsskipene kom seilende hjem igjen, måtte mannskapet fjerne dragehodet for ikke å skremme de hjemlige landevettene. Men selv når dragehodene var fjernet, kunne et slikt skip være 5m høyt i stavnen. Naust som dette ble derfor bygget uten tversgående bjelker, og åpningen hadde et dørsystem som kunne fjernest slik at skip med høy stavn kan trekkest inn og ut .

Leidangsnaustene ble også brukt som gildehall. Vi vet blant annet at Håkon Håkonson, som bygde Olavskirken på Avaldsnes, ble kronet i et leidangsnaust. (fra Avaldsnes info)

Kart og Veibeskrivelse

Slik kommer du deg til Avaldsnes (fra Haugesund sentrum)

Linker

Karmøy (Karmøy kommune)
Turistinformasjon Karmøy (Visit Karmøy)
Leidangsnaust (Avaldsnes info)

Bilde fra Vikinggården

Vikinggården

Turværet til Vikinggården