Home » Tur og gøy » Karmøy » Syreneset Fort (Karmøy)

Syreneset Fort (Karmøy)

posted in: Karmøy, Turer

Er du på sør-spissen av Karmøy kan et besøk til Syreneset Fort anbefales. Enten du er interessert i krigens historie eller liker å gå i flotte naturomgivelser vil turen være verdt tiden.

Syreneset (3)Vi tok turen både av nysgjerrighet og som en del av poengsanking i Telltur opplegget til Friluftsrådet. Kjøreturen gjennom Karmøy kan også friste med mange flotte avstikkere (Avaldsnes, Visnes, Åkrasanden, Sandvesanden) om tiden strekker til. Det er to avkjørsler til Syre på vei sørover. Begge fører til målet som starter ved oppmerket parkeringsplass.

Merkingen fra parkeringsplass kunne med fordel vært bedre, og vi savnet informasjon om fortet på vei inn eller på selve området. Ved inngangen til fortet hang et lite kart og en postkasse med gjestebok. Kjapp telling viste at nærmere 300 hadde skrevet seg inn i løpet av dagen. Flotte raste- og grillplasser var fylt med mennesker som koste deg i det fine været.

Fortet er imponerende med sine intakte bunkerser og størrelsen på dem gjør at du bør ha med lommelykt for å få et innblikk i hvordan de ser ut inni. I motsetning til Hagland Festning som ligger nord for Haugesund er Syreneset et kompakt fort med kort avstand mellom bunkersene. Begge to er imidlertid like fascinerende å vandre rundt i.

Nedenfor finner du noen fakta fra Syreneset Fort som kan være nyttig å lese før du tar turen. Det å kjenne litt til bakgrunnen gjorde besøket mer givende all den tiden det ikke var informasjon å hente på selve området.

Historisk bakgrunn
Syreneset Fort var et sjøfrontbatteri på Syre på Karmøy med fem 12,2 cm sovjet-russiske feltkanoner. Batteriet ble tatt i bruk i mars 1943. Under Syre lå også en tropp med to 12,0 cm tårnkanoner i Skudeneshavn. Kanonene hadde tyskerne tatt fra de gamle norske grensefestningene på Trøgstad i Østfold.

Syreneset (32)Kanonene ved batteriet på Syre var oppsatt i åpne stillinger uten annen beskyttelse enn kamuflasje, men skytset var godt med stor skuddtakt og rekkevidde. Stridsoppdrag var i hovedsak å beskytte skipstrafikken vest av Karmøy når Karmsundet var sperret av miner. De 13 brakkene ved batteriet var ikke av særlig god kvalitet, men ildledingssentralen/OP og bunkere var solide av tykk, armert betong.
Batteriet hadde én. 60 cm og én 150 cm lyskaster. Anlegget hadde egen stall, smie, bilgarasje og grisehus. Rundt 50 soldater betjente fortet.

I dag fremstår HKB Syre som et av de mest imponerende anleggene i Haugesundsområdet. De solide stålarmerte betongbunkerne står som de gjorde under krigen, selv om norske myndigheter etter 1945 fjernet panserdørene. Den enorme kommandobunkeren er et imponerende skue der den fremdeles speider etter allierte invasjonsstyrker utover havet. Kontrasten mellom dette solide anlegget og den værbitte vestkysten av Karmøy med storhavet like utenfor gjør et besøk på Syre til en opplevelse.

Syreneset (48)På en høyde bak batteriområdet hadde Kriegsmarine satt opp en sjøtaktisk radar av typen ”FuMO 214 Würzburg Reise” for varsling av fiendtlige fartøyer og for ildgivning, men mye tyder på at radaranlegget ikke kom i regulær drift før krigen sluttet. Rekkevidden på radaren var på 80 km i varslingsrollen, mens rekkevidden for ildgivning for kystartilleri var på 55 kilometer.

Hovedskytsen var 122 mm Pushka obr. 1931/37g i stilling ved HKB Syre, også kjent under betegnelsen A-19. Moderne russisk feltkanon produsert av flere statsarsenaler. Syre fikk tildelt fire kanoner, og det var en reservekanon i Oslo. Mot slutten av krigen ble det besluttet å avvikle den store skytsreserven og heller fordele dette ut på batteriene. Dette førte blant annet til at Syre fikk en femte artillerikanon.

Kilde: http://www.kystfort.com/forum/topic616.html#16080

Beste med Syreneset Fort: flott turområde med godt tilrettelagte områder for grilling og kaffepause, fin natur, havutsikten.

Gjennomførte turer: 1

Fakta om Syreneset

  • M.o.h.:  76 moh (Syreglånå)
  • Stigning: 20-76 m
  • Terreng: stier og grusveier
  • Sesong: hele året
  • Passer for: Alle
  • Tid:  1 time t/r
  • Distanse:  1 km en vei fra parkering ved den røde løa
  • Vanskelighetsgrad:  grønn (TellTur)
  • Link: Syreneset (TellTur)

Bilder fra Syreneset Fort ved sørspissen av Karmøy