Home » Tur og gøy » Turer » Kjerag (Kjeragbolten)

Kjerag (Kjeragbolten)

(Turen gjennomført 16.07.11)

Turen til Kjerag og Kjeragbolten er blant de mest populære fjellturene i Norge. I 2006 hadde Kjerag og Øygardstølen nesten 30 000 besøkende.

I 2019 var det doblet, men likevel nesten halvparten av besøkende til Preikestolen. Etter turen til Preikestolen håpet vi på en tur hvor vi slapp gå i kø. Det skulle ikke helt gå slik vi hadde håpet på.

Kjerag er et fjellplatå på sydsiden innerst  i Lysefjorden i Rogaland. På platået sitter Kjeragbolten, en 5 m³ stor stein, kilt i en kløft i fjellet 1000 m over Lysefjorden.

Til Kjerag fra Haugesund
Til Kjerag fra Haugesund

Siden været for søndagen ikke var meldt så bra bestemte vi oss for å gjøre turen til Kjerag som dagstur. Med avreise fra Haugesund kl.0915 viste GPS’en at vi ville være fremme 13.37 om vi rakk de fergen som var planlagt.

Turen fra Haugesund (A) frem til Ålgård hadde vi gjennomført før, så for oss begynte turen i det vi svingte av tre kilometer sør for Kongeparken.

Veien mot Lysebotn (C) skulle vise seg å være en flott naturperle og en sterk del av den store opplevelsen som hele turen var.

Gjennom Oltedal via Byrkjedal og til Sinnes (B) avløste den ene synsopplevelsen den andre.

Veien mot Lysebotn (stengt om vinteren) snirklet seg frem smal og vakker over 40 km. Her var det til tider saktegående trafikk på grunn av syklister og bobiler, men med så mye vakker natur gjorde det ingenting.

Fakta – Kjerag

  • M.o.h.: 1 110
  • Stigning: 584 (i følge GPS)
  • Terreng: Krevende, noe klatring.
  • Sesong:juni-september
  • Passer for: Unge som voksne
  • Tid: ca 5t normal gange tur/retur.
  • Distanse: ca 6 km t/r
  • GPS:  59°2?0.83?N 6°35?32.79?E
  • Kart:Lysefjorden (2007) 1:50 000

Etter en time på disse smale veien var vi fremme. Øygardstølen (eller Ørneredet som det med rette blir kalt) er en støl rett over Lysebotn som er gjort om til et spisested. Stedet er utgangspunkt for turer til Kjerag og er kun åpent på sommertid siden veien fra er vinterstengt. Øygardstølen har utsikt til Lysebotn og utover fjorden.

Etter en kort kikk på den storslåtte utsikten gav vi oss i vei. Siden vi ikke skulle overnatte bar vi lette sekker med drikke, mat, kleskift, vindjakker og noe nøtter og sjokolade som påfyll underveis. Som høydeprofilen viser bar det rett opp fra 640moh til 825moh det første stykket. Fra toppen fikk vi en flott utsikt over Øygardstøl og helt ned til Lysebotn. Neste etappe gikk nedover til Litle Stordalen. Her bar naturen tydelig preg av slitasjen gjennom mange år og tusenvis av turister som har valfartet innover mot Kjerag. Fra bunn av dalen klatret vi på ny oppover. Denne gang til 890moh før vi gikk ned i Stordalen som lå ca 50 meter lavere.

Nyttige Linker

Utsikten var det ikke noe å si på. Terrenget var lett å gå i og med Lysefjorden i det fjernet øynet vi også målet.

Den siste klatreetappen opp til toppen av Kjerag gav oss en luftig opplevelse.

Preikestolen er 604moh og når du satt der og dinglet med bena ble omgivelsene der nede små.

Når du derimot sitter og dingler med bena 1000moh blir begynner det å bli høyt. Hadde ikke gjort det igjen i dag…

Etter denne luftige opplevelsen gikk vi til toppen av Kjerag og hadde oss en velfortjent hvil. Medbrakt niste ble fortært mens vi nøt den flott utsikten.

Siste del av turen frem til Kjeragbolten er en flott og enkel transportetappe og før du vet ordet av det står du over kløften som viser vei ned til bolten.

Heldigvis var vi forberedt på at det kom til å være en del mennesker der nede og lydig stilte vi oss i kø for å få den obligatoriske turen opp på steinen.

Erik satt seg på bolten
Erik satt seg på bolten

Erik spaserte like godt ut og satte seg på steinen, mens jeg stilte meg opp i giv akt etter å ha filmet alle de som tok bilde av de som gikk på steinen.

Det var ikke så skummelt som man skulle tro å stå ute på steinen. Det var faktisk mer skummelt å gå tilbake til «fastland». På baksiden av steinen stod det kø av mennesker som skulle oppå steinen.

Når man går tilbake går man på utsiden av denne køen. I det man passer er det hundrevis av meter rett ned til høyre. Litt uoppmerksomhet i køen og man risikerer å få en ufrivillig luftetur.

Etter å ha tatt alle obligatoriske bildene gikk turen raskt tilbake til bilen. Hele ruten kan du se på dette bildet.

I tillegg finner du alle GPS detaljer fra turen til Kjerag her.

Flere bilder fra turen

Været på Kjerag de neste 3 dager